Olet täällä

Täysiverinen funkkishelmi

Töölön Pasuunan historiaan kuuluu niin moottorin jylinää kuin komeaa sotilassoittoa.

Pasuuna kuuluu Taivallahden kasarmialueeseen, Helsingin autokomppaniaan, joka rakennettiin vuosina 1935-39. Kasarmi on yksi Suomen harvoista kaupunkikasarmeista. Autokomppanian lisäksi kasarmi toimi myöhemmin myös pitkään Kaartin sotilassoittokunnan kotipesänä. Viimeiset varusmiehet poistuivat 2012, kun Kaartin soittokunta siirtyi kasarmialueelta Santahaminaan.

Kasarmikokonaisuuden suunnitteli puolustusministeriön omassa rakennustoimistossa arkkitehti Martta Martikainen. Toisena suunnittelijana toimi Märtha Lilius-Tallroth, joka suunnitteli talvisodan kynnyksellä 1939 valmistuneen korjaushallin. Asunto Oy Töölön Pasuuna valmistuu nimenomaan tähän korjaushallirakennukseen.

Kasarmi edustaa puhdasta funkkishenkistä bauhaus-tyyliä. Puolustusvoimien tarkoituksena oli tuoda kasarmin arkkitehtuuriin inhimillisyyttä ja viihtyisyyttä. Taivallahden kasarmia on sanottukin aikanaan Pohjoismaiden upeimmaksi ja ajanmukaisimmaksi kasarmiksi.

Museovirasto on listannut kasarmit valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon ja ne on valittu myös modernin arkkitehtuurin merkkikohteeksi Suomessa.